Proportiile şi silueta

Orice bărbat, fie el slab, înalt, solid sau scund, aspiră către o versiune idealizată a sa.

Chiar dacă idealul fizic masculin s-a schimbat în timp, în ultimii 100 de ani acesta s-a identificat cu bărbatul atletic, înalt, cu umeri lați și talia subțire. Îmbrăcămintea, indiferent dacă este formală, casual sau sport trebuie să accentueze aceste trăsături și să ne ducă un pas mai aproape de fizicul ideal.

În continuare am pregătit câteva reguli sau mai bine zis sfaturi care te vor ajuta să îți alegi costumul sau sacoul care să îți vină bine și care să îți avantajeze silueta.

Bărbații scunzi și solizi

Rețineți, liniile verticale fac bărbații scunzi și rotofei să pară mai înalți și mai supli. Îmbrăcămintea aleasă corect trebuie să conducă privirea către umeri și picioare și nu către talie. Alegeți întotdeauna o mărime mai mare decât una mai mică. Sacoul care drapează liber va arata mult mai bine pe o silueta generoasă decât sacoul strâmt.

Lungimea sacoului

În general bărbații scunzi au picioarele scurte în raport cu trunchiul. Sacoul potrivit pentru această statură trebuie să creeze impresia de picioare lungi. Alegeți un model scurt care să arate echilibrat, dar nu atât de scurt încât să nu mai acopere șezutul. Sacoul prea scurt va face mai vizibilă trecerea de la sacou la pantalon și va atrage atenția în zona taliei generoase, lucru de evitat.

Reverul

Este un detaliu care atrage atenția datorită contrastului care apare între sacou, cămașă și cravată. Bărbatul scund și planturos este avantajat de:

  • Sacoul la un rând cu doi nasturi, cu rever normal sau șpiț cu tăietură cât mai sus și care are răsfrângerea sub zona taliei naturale. Astfel se creează pe piept un V lung care da impresia de suplețe și înălțime. Evitați reverele late, dar și pe cele foarte înguste cât și modelele la 3 nasturi. Toate acestea fac pieptul să para mai lat și masiv.
  • Sacoul la două rânduri de nasturi, dacă este croit bine, în ciuda petrecerii mai multor straturi de țesătură, poate ajuta băratul corpolent chiar mai mult decât sacourile la un rând de nasturi. Liniile oblice create de reverul șpiț conduc atenția către umeri, departe de talie.

Mâneca

Lungimea corectă a mânecii sacoului, cum probabil știți deja, ar trebui să permită să se vadă 1.5-2 centimetrii din manșeta cămășii. Mâneca nu trebuie să fie prea largă pentru că surplusul de material în zona taliei va adauga volum nedorit.

Spatele, cu sau fără șlițuri

Șlițurile laterale sau șlițul central, dacă sunt concepute și croite bine, vor sta plate și vor forma linii verticale care ajută la senzația de înălțime. În cazul în care bărbatul corpolent este înzestrat și cu un dos proeminent atunci sacoul fără șliț este o varianta mai bună.

Buzunarele

Buzunarele fără refileti, cu aspectul lor mai curat, nu atrag atenția în zona taliei. În zilele noastre aceste buzunare sunt mai rar întâlnite în ținute business fiind specifice ținutelor de ceremonie. Buzunarele aplicate sunt de evitat, ele adaugă volum în zona taliei. Bărbații plinuți sunt avantajați de buzunarele înclinate pentru efectul lor de subțiere al taliei.

Pantalonii

Tot în sensul accentuării senzației de înălțime, cei mai trupeși ar trebui să poarte pantalonii pe talie și nu sub aceasta. Tranziția de la sacou la pantalon este astfel una lină și nu creează o zonă de ruptură între sacou și pantalon. În plus un pantalon cu talie joasă va apărea mai scurt decât unul cu talie înaltă. Cracul trebuie să fie ușor conic, fără a fi mulat, în așa fel încât țesătura să atârne natural de la bazin în jos. Manșeta, deși pare absurd, poate ajuta aspectul fluid și vertical al pantalonului prin faptul că, datorită greutății suplimentare va ține țesătura cracului mai întinsă și va preveni (cât de cât) formarea cutelor.

Țesături și culori

Țesăturile în nuanțe medii și închise, cu desen vertical mărunt (dungi subțiri și apropiate sau herringbone) și cele uni sau cu microstructură sunt cele mai bune alegeri. Deși sunt de evitat, carourile se pot purta atâta timp cât acestea sunt orientate vertical ( carouri mai înalte decât late). Evitați contrastele prea mari între culoarea sacoului și cea a pantalonului.

Bărbatul slab și scund

Ca și în cazul domnilor solizi, pe bărbatul scund și slab îl avantajează îmbrăcămintea mai largă decât cea strâmta care îi accentuează silueta firavă. Hainele potrivite sunt acelea care subliniază liniile verticale și care susțin senzația de volum în zona trunchiului.

Putem adaugă mai multă greutate imaginii alegând sacouri cu reverele mai late și buzunare cu clape sau aplicate.

Culorile deschise și țesăturile cu desen vertical mai strident sunt opțiuni bune pentru întărirea senzației de înălțime și greutate.

Bărbatul înalt

Cum acest tip are suficiente linii verticale, el trebuie să obțină mai multe din cele orizontale pentru un look natural și stylish. Bărbatul înalt poate purta orice model de sacou atât timp cât are lungimea potrivită. Sacoul prea scurt sau cu mânecile prea scurte pare de căpătat și chiar accentuează înălțimea.

Sacoul la două rânduri de nasturi sau chiar cele la 3 nasturi, cu răsfrângerea reverului în dreptul taliei naturale sunt potrivite pentru cei înalți. Reverele mai late și cu tăietura mai jos pe piept, buzunarele cu capace și buzunarul tichet pocket dau mai multă substanță siluetei și conduc la proporții mai echilibrate.

Bărbatului înalt ii vin bine țesăturile cu desene mai evidente și în echilibru cu statura purtătorului. Se pot purta chiar și dungi dacă sunt suficient de late și bine definite.

Sursă foto: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *