Primul costum

Nu risca să iți cumperi ceva nepotrivit !

Ți-am pregatit informatiile esentiale ca să iți alegi un costum business de care să fii mândru.

Un costum bun este acela care are croiala potrivită corpului tău și este făcut dintr-o țesătură adecvată pentru locul și ocazia în care îl vei purta.

Alege sacoul care îți vine bine la umeri și la piept.

Umerii sacoului nu trebuie să stea căzuți sau să facă cute (sacoul prea mare), iar dacă rotunjimea umărului tău se vede în partea de sus a mânecii atunci sacoul îți este mic la umeri.

La piept, sacoul îți este mic atunci când apare acel mare X pe fata când îl ți incheiat la nasturele de sus. Dacă poți să bagi lejer pumnul în sacou în zona pieptului atunci îți este prea mare.

Ajustarea umerilor și a toracelui este complicata și scumpă și nu mulți croitori sunt în stare să o facă bine.

Talia. Alege un sacou care este lejer in talie și mergi la croitor. Ajustarea taliei este ieftină și are un efect mare asupra lookului.

Lungimea hainei și a mânecilor.

Sacoul standard ar trebui să îți acopere fundul. Poți ajusta lungimea sacoului după gust ținând cont că dacă ești scund, un sacou prea lung te va face să arați și mai scund. Același principiu funcționează și dacă ești mai înalt decât media.

O mâneca corectă trebuie să acopere osul încheieturii iar manseta cămășii trebuie sa ajunga la baza palmei. Așa se vor vedea 1-2 cm din cămașa și vei arata mai stylish.

Lungimea sacoului și a mânecilor se ajustează ușor.

Forma sacoului

Keep it simple. Alege sacoul cu rever normal, la un rând, cu 2 nasturi. Este modelul potrivit pentru aproape orice ocazie. Reverul șpiț, croiul la două rânduri de nasturi sunt mai deosebite, atrag multă atenție și nu sunt o alegere bună in faza asta.

Pantalonii

Alege pantalonii care îți vin bine în talie și pe bazin. Un pantalon care îți vine bine îți stă pe talie fără curea, nu are plus de material la șliț și nici la fund. Cracul pantalonului se poate strâmta ușor de la nivelul buzunarelor în jos. dacă ai picioarele strâmbe alege pantaloni cu cracul mai amplu, va face mai puține cute pe picior.

Lungimea ideală a pantalonului este aceea la care se poate vedea  o cuta mică la terminație când porți pantofi.

Forma pantalonului

Nu recomandam glezna la vedere, decât la pescuit sau când ai inundație.

Mai multe informatii despre cum trebuie să vină un sacou sau un pantalon sau despre ajustari gasesti in articolele de mai jos:

Cum trebuie să vină sacoul bărbătesc  –Cum trebuie să vină pantalonii clasici  –Ajustările sacoului  –Ajustările pantalonului

Țesătura pentru costum

Pentru mediu business alege țesături uni bleumarin sau gri. Poate fi țesătură simpla de tip frescolana, serge sau birdseye. Evită negrul, dungile și culorile stridente. Cămașa albă este o alegere bună în ambele cazuri. La costumul gri asortează pantofi negrii iar la cel bleumarin poți alege pantofi negrii sau maro.

Pentru ceremonie sau evenimente de gală consultă dresscode-ul. Dacă acesta lipsește dar se impune un costum atunci alege unul care respecta codul “Black tie”, „Black tie optional” sau „Creative Black tie”.

Vezi aici articolul nostru despre dresscode.

Un pont

Dacă este chiar prima dată când porți costum este bine să te obișnuiești cu el. Poartă-l câteva ore în casă, uite-te des în oglinda, obișnuiește-te cu senzația noua și observă cum se comportă costumul atunci când te miști. Învață să îl scoți și să îl pui înapoi pe umeraș, cum îl pui în bagaj și cum să îl întreții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *