Pantalonii scurți – CE si CUM

La sfârşitul secolului 19 și începutul secolului 20 pantalonii scurţi erau purtaţi preponderent de şcolari fie în cadrul uniformei fie ca imbrăcăminte de zi. Era considerat nepotrivit pentru un bărbat să poarte pantaloni scurţi. Aceasta situație a început să se schimbe abia după cel de-al doilea război mondial când soldatii detaşaţi în zone tropicale au primit pantaloni scurţi pentru confort termic dar și pentru a face economie de ţesătură.

În anii de după război pantalonii scurţi au devenit populari în randul civililor pentru unele activităţi sportive sau de recreere. Nu erau încă parte din moda masculină și nu erau purtați în afara acestor activități. Și astăzi este nepotrivit să  purtăm pantaloni și bluze din spandex când nu facem sport.

Pantalonii scurţi ca imbracaminte confortabilă casual de vară pentru bărbați nu au aparut decât spre sfârșitul anilor 50 fiind promovați de staruri de la Hollywood. Chiar și cu ajutorul  vedetelor, pantalonii scurţi au fost acceptati cu greu de bărbați, mulți considerându-I, chiar și astăzi, drept haine pentru copii.

Din fericire pentru cei cu veri calduroase, pantalonii scurţi sunt acum acceptați în tinutele casual pentru barbăți.

Când poți purta pantaloni scurţi? Simplu….

  1. Când temperatura, evenimentul și locația o permit și…
  2. Când nu participi la întâlniri sau evenimente de afaceri sau formale

Timpul petrecut cu familia și prietenii este din oficiu potrivit pentru pantaloni scurţi.

Dacă pe durata zilei stai mai mult în spații cu aer condiționat atunci poți “îndura” să porți pantaloni lungi indiferent cât de cald este afară.

Când să nu porți pantaloni scurţi

La întâlnirile de afaceri de orice fel, chiar și în cele informale poarta pantaloni lungi chiar dacă ceilalți bărbați ar purta pantaloni scurţi. Nu vrei ca forma picioarelor tale,juliturile, pilozitatea sau lipsa acesteia sa devină subiecte de discuție.

Pentru orice eveniment, chiar informal si relaxat, la care participă și alte persoane decat familia și prietenii, este mereu o idee bună să alegi pantalonii lungi în locul bermudelor.

Nu purta niciodată pantaloni scurţi atunci cand evenimentul sau locația impune purtarea sacoului sau a blazerului. Nici o variantă de pantaloni scurţi nu are gradul de formalitate al sacoului.

Când călătorești, dacă porti pantaloni scurţi, e ca și cum ai purta un semn pe care scrie mare TURIST și poti atrage mai multă atenție decat ți-ai dori.

Cum să porți pantaloni scurţi

Cât de lungi, cât de largi, câte buzunare, cu sau fara curea… o mulțime de necunoscute. Nu te teme, e mai simplu decât pare.

Lungimea pantalonilor scurți

Suficient de lungi ca să ți se vadă genunchii și nu atat de scurţi încât să se vadă că nu prea ești bronzat pe pulpe. Bermudele mai lungi de genunchi nu ar trebui purtați fără undiță și o baltă cu pește în apropiere.

Pantalonii care ajung la jumatatea pulpei sau mai sus ar trebui purtați doar pentru activitățile cele mai atletice.

Cât de largi trebuie să fie pantalonii scurți

Vizual, toți pantalonii scurţi adaugă volum în partea de sus a picioarelor și în zona bazinului. Lărgimea optimă a bermudelor depinde, în mare parte, de conformație, stil și simț estetic. Țineți minte că bermudele largi și ample iți fac pulpele și fundul să pară mari, lucru nedorit de majoritatea bărbaților.

Pantalonii care vin bine pe bazin și au cracii drepți sunt o soluție potrivită pentru majoritatea conformațiilor.

Lărgimea cracului trebuie corelată cu forma picioarelor. Dacă esti primul care se bucură când se sare peste “ziua de picioare” la sală atunci ți se potrivesc pantaloni cu cracii mai strâmti. Invers, daca ai ceva mușchi de arâtat, alege modele mai largi.

Buzunare,culori, print și design

Pantalonii cu multe buzunare aplicate, acei cargo shorts, sunt perfecți pentru excursii pe munte, pe șantier și cam atât.

Țesăturile uni sunt potrivite în toate situațiile în care pantalonii scurţi sunt permiși. Carourile dau un aer mai prețios și preppy dar iți limitează posibilitățile de asortare.

Modelele cu culori sau imprimeuri țipătoare trebuie păstrate pentru plajă.

Cu ce asortezi pantalonii scurți:

Încăltări și șosete

Șosete cu sandale….doar dacă ești un bavarez în vacanță sau un fan Trump. Sandalele sunt potrivite la plajă sau în excursie. Evită-le în oraș.

Tenișii simpli și încălțămintea fără șireturi ca mocasini, espadrile sau loafers se potrivesc bine în ținutele cu pantaloni scurţi și pot fi purtate fără șosete. Dacă totusi iți este mai comod cu șosete alege variantele invizibile ( nu sunt invizibile ci doar nu se văd când porți pantofii).

Cămași, tricouri polo și T-shirt

Pantalonii scurţi sunt casual și așa ar trebui să fie și cămașa. Nu purta camași de costum nici chiar dacă le sufleci mânecile. Alege modele în culori și printuri nestridente. Tricourile polo si t-shirt-urile uni,cu desen discret si cele cu micro pattern sunt alegeri bune pentru o ținută cu pantaloni scurți.

Cu cămașa pe dinafară sau în pantaloni.

Depinde în primul rand de conformatie. Dacă ești solid, o cămașă purtată pe dinafară accentueaza masivitatea. Dacă insa ești slab și ai picioare lungi, cămașa purtată în pantaloni dă impresia unui dezechilibru și mai mare. Este foarte importantă și croiala cămășii. Modelele gândite să fie purtate doar pe dinafară sunt mai scurte și mai putin decupata față de cele care se poartă în pantaloni.

Tricourile nu se poartă în pantaloni decât dacă  sunt asortate cu cu sosete, sandale și șapcă MAGA… adică NEVER.

Alege o curea din textil, combinație de textil cu piele sau piele împletită. Evită curelele pe care le-ai purta la costum.

Cu sacou sau blazer?

Un must dacă mergi la o întâlnire de afaceri în Bermuda sau Africa de Sud. În orice altă situație această combinație poate fi acceptabilă dar are o notă de  statement fashion-forward. Tu alegi.

Țesături pentru pantalonii scurţi

Bumbacul și inul sunt de departe cele mai bune variante pentru pantalonii scurţi. Cu cât țesătura este mai rară cu atat pantalonii vor fi mai răcoroși și mai confortabili.

Lâna tropicalizată, deși este cea mai bună alegere pentru costumele și sacourile de vară, nu își are rostul în pantalonii scurţi.

Țesăturile sintetice sunt excelente pentru echipamentul sportiv si cel ethnic.

Sper că aceste ponturi îți sunt de ajutor și vei întâmpina vara cu bermude potrivite, gambe tonice și încălțări curate.

Sursa foto: Pinterest, Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *