lo Spezzato

Spezzato (din Italiană) –  rupt, desprins

Orice părere ai avea despre italieni, nu poți spune despre ei că nu se pricep la design, stil, eleganță și la mai tot ce este legat de estetic. Italienii sunt pasionați de toate, iar când vine vorba de stilul de viață, adoră să experimenteze și să îndrăznească.

Greu de tradus, dar ușor de explicat, l’abito spezzato reprezintă combinarea unui sacou sau blazer cu pantaloni din țesături și culori diferite. Dacă pentru mulți această asortare este ceva banal, fără prea multă importanță, pentru stilul italian aceasta este o artă. Versatil și extrem de elegant, l’abito spezzato face parte din cultura contemporană a întregii lumi și reprezintă o oglindire a stilului și a creativității personale.

În continuare voi prezenta câteva idei care vă vor ajuta să vă creați propiul stil spezzato, modern și stylish și un set de reguli simple pentru un look spezzato perfect

Spezzato – business casual

(gri, bleumarin, țesături uni, cu micropattern sau carouri discrete)

Pentru o ținută spezzato potrivită pentru birou, bleumarinul și griul, tradiționale în îmbrăcămintea business, sunt alegerea optimă. Cu aceste trei combinații nu vei da greș:

 • Sacou bleumarin combinat cu pantaloni gri mediu sau deschis.
 • Sacou gri cu pantaloni bleumarin.
 • Sacou gri cu pantaloni negri. Sacoul negru este potrivit doar ținutelor formale de ceremonie și nu este potrivit pentru l’abito spezzato.
 • Sacou gri deschis cu pantaloni gri închis și invers.

Alege o camașă uni sau cu dungi mărunte în nuanțe de gri deschis, bleu deschis sau alb.

Spezzato dacă ești mire

 • Creative black tie este un dresscode consacrat care îți permite să asortezi sacou colorat cu tipar de tuxedo cu pantaloni negri.
 • Pentru o nuntă mai puțin formală poți alege un sacou gri închis, antracit cu o cămașă albă și pantaloni gri deschis. Poartă o cravată neagră sau gri deschis cu model estompat și un pocket square.

Spezzato dacă ești invitat la o nuntă mai puțin formală

 • Sacou bleumarin uni sau cu micropattern împreună cu pantaloni gri și cămașă albă.
 • Pentru o nuntă de zi, în natură sau la mare poți alege un sacou bleu cu pantaloni gri sau blerumarin. O alternativă bună este și sacoul bej cu pantaloni bleumarin sau maro. Asigură-te că ținuta ta este potrivită dresscode-ului, momentului din zi și locului unde se desfășoară nunta.

Spezzato sobru dar chic

 • Sacourile elegante în nuanțe închise ca burgundy sau verde împreună cu pantaloni bleumarin, gri închis sau negri și alături de cămașă într-o nuanță închisă din aceeași familie a apantalonului sunt o alegere excelentă pentru spezzato sobru elegant, dar creativ.

Spezzato smart-casual

 • Ai libertate maximă de asortări, limitele fiind date de curajul tau stilistic. Trebuie doar să ai în vedere aceste 6 reguli simple:

1. Coerența:

Sacoul și pantalonii trebuie să fie din țesături din același sezon. Nu asorta sacoul de iarnă cu pantaloni de vară sau vice-versa.

La rândul lor țesăturile trebuie să fie compatibile:

 • Sacoul din lână este compatibil cu pantaloni clasici din lână, cu chinos și cu jeans clasici
 • Sacoul din bumbac se potrivește cu chinos, jeans sau bermude clasice

Gradul de formalitate sau stilul pieselor

 • În general este bine să asortezi un sacou elegant cu pantaloni clasici
 • În lookul smart-casual ai mai multă flexibilitate când faci asortările și poți obține ținute foarte reușite, chiar dacă încalci câteva cutume
 • Sacourile, indiferent de material, nu se potrivesc cu pantaloni de tip art statement cu camuflaj, găuri, fermoare, leduri, benzi desenate și alte lanțuri

2. Culorile și contrastul

Combinațiile de culori contrastante sunt ușor de făcut și arată bine pentru că dau un semn clar că ținuta nu este un costum.

3. Piesa statement

O singură piesă statement în ținută face ca mesajul tău să fie coerent și clar.

4. Fit-ul este rege

Alege piese care îți vin bine și care îți avantajează corpul.

5. Camașa

Alege o camașă în care să arăți bine și atunci când ești nevoit să renunți temporar la sacou. Nu ieși din casă cu cămașa ta cu mânecă scurtă sub sacou.

6. Bon ton, mulțumesc

Exprimă-ți creativitatea fără să ignori regulile de etichetă atunci când este necesar. Există situații care impun să te conformezi și să lași loc eleganței convenționale. Pentru o întâlnire importantă de afaceri sau un interviu pentru job alege un costum bleumarin și lasă lo spezzato pentru șampania de după.

Mult succes și curaj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *