Cusături decorative

Cusăturile ornamentale ale sacoului, pe lângă rolul lor funcțional, fac sacoul mai interesant, îi dau o notă mai prețioasă atunci când sunt asortate cu gust si îl scot din anonimat.

Cea mai vizibila cusătura ornamentală este butoniera de la rever ( US: lapel button hole, FR & UK: boutonniere, IT: occhiello ).

Există mai multe explicații pentru apariția acestei butoniere însă cea mai frumoasă vine din Anglia secolului 19, mai precis în ziua nunții prințului Albert cu regina Victoria. Regina i-a dăruit prințului un buchet mic de flori iar acesta, ca un gentleman desăvârșit și-a tăiat o gaură în rever ca să poarte acest buchet în piept. Din acel moment croitorul casei regale a prevăzut o butonieră în reverul stâng al sacourilor regelui iar acest mic detaliu a prins și a fost preluat și de restul croitorilor devenind un element standard pentru sacourile domnilor.

Tipuri de butonieră la rever:

  • simplă decorativă, făcută de mașină, întâlnită mai des la sacourile simple
  • dreaptă funcțională, făcută de mașină
  • cu cap rotund funcțională, făcută de mașină
  • dreaptă sau cu cap rotund făcută de mână

 

La ce folosește butoniera de la rever?

  • Este un element decorativ care, în funcție de formă, orientare și culoare dă un plus de personalitate sacoului.
  • Butonierele funcționale ( tăiate ) se pot folosi pentru insigne sau flori. Dacă reverul nu are butonieră nu este indicat să purtați insignă deoarece acul acesteia poate lăsa o urmă inestetică foarte vizibila pe rever. Butonierele de la rever concepute pentru floare sunt de regulă completate de o brida discretă pe dosul reverului care ține mai bine codița florii.

Când alegeți să purtați insignă sau floare la rever țineți cont de dresscode și de potrivirea culorilor.

Tigel AMF ( ENG pick stitch, IT impuntura AMF)

Este o cusătură specială care la origini avea rolul de a fixa forma marginilor unui sacou ( rever, guler, piept, capacele buzunarelor ). În prezent are mai mult rol decorativ. Această cusătură are un singur fir și se poate face fie manual fie cu mașini de cusut speciale. Cele mai performante mașini AMF pot imita pasul ușor neregulat al cusăturii făcute de mână.

Tighelul AMF este des întâlnit la rever, guler, piept și la capacele buzunarelor. Sacourile mai prețioase pot avea AMF și la umăr, slițuri de la mânecă sau amanșură.

Tighel COLUMBIA

Este o cusătură similară cu AMF însă este potrivită pentru zone unde dosul cusăturii nu se vede.

Fața și dosul cusăturii AMF arata aproape identic iar fața cusăturii COLUMBIA  seamană cu AMF insa dosul seamană cu o cusatură lanț.

Este o variantă deosebită a cusăturii de întărire a buzunarelor cu refileți. Se folosește atât la buzunarele exterioare cât și la cele interioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *