Cum asortezi țesături cu imprimeuri diferite

Cum asortezi țesături cu imprimeuri diferite

Ești deja stapân pe potrivirea țesăturilor uni, simți că poți merge mai departe cu asortarile si ai curajul să încerci lucruri noi? Dacă așa este atunci acest scurt articol te va ajuta să te faci remarcat, în mod plăcut evident, cel puțin prin ținută.

Când asortezi într-o ținută țesături cu desene diferite trebuie să ții seama de dimensiunile, culorile și contrastul cromatic al desenelor în așa fel încât ținuta să nu devină o cacofonie.

Regula 1 – două imprimeuri de același fel

Două imprimeuri de același fel, indiferent dacă sunt dungi sau carouri, se asortează armonios dacă unul este dominant, cu desen mare și contrast puternic iar celalalt este mărunt și estompat.

Exemplu:

  • Sacou uni + camasa cu dungi marunte + cravat cu dungi late;
  • Sacou cu dungi late, evidente + camasa cu dungi marunte + cravată uni;
  • Sacou cu carouri mari + camasa cu carouri marunte sau micropattern + cravată uni

Dungile sau carourile de dimensiuni similare crează o iluzie optică neplacută de mișcare și vibrație care este obositoare pentru privitor.

Regula 2 –două desene diferite

Piesa dominantă din ținută cu desen mare se asortează armonios cu o piesă de accent, cravata, cu desen de dimensiune similară.

Exemplu:

  • Dungile sau carourile mari, late și cu contrast mare ale sacoului sau ale cămășii se asortează bine cu o cravată cu un desen paisley, floral sau unul geometric la fel de mare și evident

Când piesa dominantă are un imprimeu mărunt atunci cel mai bine se asortează cu un un desen mare din aceeasi familie cromatică.

Exemplu:

  • un sacou cu desen houndstooth marunt se asortează bine cu o cravată cu desen paisley mare sau cu dungi late.

Două imprimeuri mărunte vor intra în concurență și vor fi greu de privit.

Regula 3 –trei desene diferite.

Ai nevoie de ceva pricepere și simț al echilibrului ca să nu o dai în bară cu o astfel de ținută. Dacă te țin curelele atunci alege desene mari coordonate cromatic. Desenele mici sunt de evitat în această ținută pentru că nu se vor putea distinge și vor crea un efect vizual neliniștit și obositor pentru ochi.

Regula 4 – trei desene când două sunt de același fel.

Aici lucrurile sunt mai simple. Cele două imprimeuri de același fel se asortează după regula 1 adică un desen mare cu unul mic. Al treilea trebuie să fie la fel de mare și evident cu desenul mare din cele două de același fel. Cele trei desene trebuie să fie coordonate cromatic.

Exemplu:

  • sacou cu dungă lată + camașă cu dungă fină + cravată cu buline mare.
  • sacou cu carou mare + camasa cu carouri fine + cravat cu dungi late

Regula 5 – trei desene de acelasi fel.

Aici jocul de dimensiuni este cel mai important. Dacă îl faci bine te poți numi un expert în stil și garderobă. Pornește gradual, de la un desen mărunt, la unul mediu la un accent cu desen mare.

Exemplu:

  • sacou cu desen mediu, cămașă cu desen mărunt, cravată sau pocket square cu desen mare.

Elementele apropiate nu trebuie să intre în conflict iar toate cele trei elemente trebuie să se potrivească armonios, mai ales din punct de vedere cromatic.

Regula 6 – cum asortezi patru desene diferite.

Aici cel mai simplu este să NU asortezi patru desene diferite decât dacă vrei prin asta să faci un statement. Iți pot da mai degrabă niște sfaturi decăt reguli. Este mai bine să asortezi patru desene în ținute smart-casual și să păstrezi un aer relaxat, de dezordine studiată. Nu vrei să dai impresia de ținută super-accesorizată voit. Cele patru elemente trebuie să fie în armonie, mai ales cele apropiate. Alege culori din aceeași paletă și mergi pe contraste subtile astfel încât niciunul din cele patru piese să nu strige în raport cu celelalte.

Sursa foto: Pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *